marți, 9 februarie 2010

Valentine's Day

Se apropie si ziua indragostitilor. Nu e o sarbatoare romaneasca....e cam imprumutata de la prietenii nostrii de peste ocean. Multi dintre noi...am observat ca o condamna si spun ca obisnuim doar sa copiem "englezisme" si "americanisme". Eu zic ca totusi merita sa o sarbatorim..chiar daca nu e a noastra. Doar sa stim de ce o sarbatorim.Sa nu ramana o sarbatoare comerciala. Pentru ca doar atunci cand vedem magazinele pline de inimioare si cadouri specifice....atunci ne amintim ca se apropie ziua indragostitilor si trebuie sa cumparam un cadou cat mai scump cat mai frumos si trebuie sa iesim intr-un loc fandicos pentru a "sarbatori". Siii...atat. Dar de ce o sarbatorim? Si mai ales in onoarea cui? 

Legenda Sfantului Valentin

  "Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit şi a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor lui nu au vrut să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că bărbaţi voiau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor în loc să se lupte pentru el.
Claudiu a găsit o soluţie pentru această problemă. A decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.
Valentin, care era un preot, credea că oamenii trebuiau să se căsătorească. Astfel el a căsătorit în secret cupluri. El făcea cununiile în locuri secrete, deci împăratul nu-l putea găsi.
Dar el l-a găsit. Valentin a fost arestat şi adus în faţa împăratului. Lui Claudiu i-a plăcut de Valentin şi a crezut că este un om tânăr şi înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şi să devină un soldat roman. Valentin a refuzat. El a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind "Adu-ţi aminte de Valentin al tău."
Valentin a fost probabil ucis pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Totuşi este necunoscută data datorită faptului că nu se ştie dacă legenda este adevărată dar este oricum o poveste frumoasă. Nu există dovezi pentru a arăta dacă această poveste este adevărată sau nu dar oricum ziua de Sfântul Valentin este celebrată în onoarea sa."

Sursa: Wikipedia

Imi place ca in alte tari Valetine's Day e o sarbatoare a prieteniei in care prietenii isi daruiesc intre ei: felicitari, flori sau bombone de ciocolata. Pentru ca Preotul Valentin a trimis scrisori prietenilor cand se afla in inchisoare semnand: "Adu-ţi aminte de Valentin al tău."
Nu ramane decat sa va urez: "Happy Valentine's Day!"
si va propun un film!:D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu